Obsah

Evropské mýtné

Na textu popisujícím úvahy o zavedení tzv. evropského mýtného (Brusel zvažuje zavést jednotné mýtné v EU. Řidiči by platili za najeté kilometry, iHned.cz, 6.1.2016) mě zaujala pasáž o záměru německé vlády zavést jistý systém poplatků za (dosud grátis) využívání jejich dálnic.

Konkrétně: „Poplatky by však dopadly jen na zahraniční řidiče, protože Němcům by se o jejich výši automaticky snížila daň z vlastnictví motorového vozidla. Po výtkách ze strany Evropské komise Berlín zavedení poplatků pro osobní auta odložil na neurčito. Bulcová (eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová, pozn. J.K.) nyní uvedla, že německý plán na mýtné považuje za diskriminační vůči zahraničním řidičům. ‚A trvám na tom, že nesmí dojít k diskriminaci na základě státní příslušnosti. To není slučitelné s evropským právem,‘ uvedla.

Jsa v otázkách dopravy naprostým laikem, představuji si už několik let, že přesně takové či obdobné opatření má v nějakém smyslu udělat naše vláda: tedy zvýšit cenu dálniční známky na (třeba) dvojnásobek a občanům ČR adekvátně snížit nějakou asociovanou daň (a zpřítomním si to vždy, když brázdím rychlostní silnici R46 / dálnici D46 mezi Olomoucí a Brnem, zvlášť třeba takhle v neděli večer)... Možná, že je to věcně nevhodné, možná že existuje pádný důvod, proč je to nesmysl. Klidně nechť takový nápad někdo argumentačně roznese na kopytech – já na něm vůbec nijak nelpím (jako, jak jsem již uvedl, naprostý laik, jsem v podstatě překvapen, že „můj“ nápad v principu napadl také někde nějakého profíka a dokonce málem došel realisace...). Ale dost mě šokuje zjištění, že snad někdo naznačuje zákaz takového kroku... Co samostatně, to se to udělat může? Třeba napřed snížit daň a teprve potom zvednout cenu dálniční známky? Kdo bude případně míru takové souvislosti posuzovat? Můžeme, smíme tedy vůbec snížit nějakou daň? Co když, třeba i „omylem“, v zápětí zdražíme nějaký poplatek, který by teoreticky mohli platit i lidé s jinou, než ČR státní příslušností?

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.