Obsah

Dny poté

Donald Trump zvítězil v presidentských volbách. Mnohé bylo řečeno, napsáno a tak toho, co případně zbýva dodat není mnoho. Pokusme se o dva postřehy – oba se věnují nějakému seznamu.

Prvním seznamem je pět bodů, které navrhuje pan Michael Moore – fimový režisér a jeden z těch, kteří z výsledku zmíněných voleb dost šílí. Ve druhém bodě vybízí k odmítání výzev k uklidnění a semknutí se po náročné vyhrocené kampani, která skutečně mnohé rozjitřila. Ve třetím bodě pak vyzývá demokraty v Kongresu k něčemu, co údajně provozovali v uplynulých osmi letech republikáni – tedy k důslednému odporu vůči stávajícímu presidentovi. Nic však není vzdálenější pravdě. Ano, v některých ojedinělých případech (mezi ty nejvýraznější patří zamezení jmenování soudce Nejvyššího soudu po zesnulém Antoninu Scaliovi) se republikání skutečně drželi – a udrželi – statečně. Ve většině případů ale ustupovali a přistupovali na nemístné kompromisy. K rozhodnějšímu přístupu museli být vyzýváni – např. Davidem Horowitzem. Všimněme si, že Horowitz vyzýval republikány, zrcadlově, k postupu, který už demokraté dávno provozují. Nejde nyní o to, že není úplně snadné se s tím srovnat. Podstatné je, že se v intencích „rad“ pana Moora posouváme ve spirále opět o patro výš – nebo přesněji řečeno níž, k dalšímu dnu politické kultury... a pokud se nepodaří tento úpadek zastavit, bude dříve či později zcela lhostejné „kdo si začal“.

Seznamem druhým je program pana Trumpa pro prvních 100 dnů v úřadě. Je více než na místě jej věcně ohodnotit z konzervativních posic. Seznam obsahuje 18 konkrétních bodů. Dotkněme se těch, které jsou z nějakého důvodu problematické. To je např. hned první: navrhnu ústavní dodatek, který omezí počet volebních období pro všechny členy Kongresu. Nikoli, na změny Ústavy je vždy dost času. Ostatně se domníváme, že i když president Trump takovou změnu navrhne, nebude přijata. Dále jsou zde dva body bezprostředně související s mezinárodním volným obchodem: pan Trump chce upravit dohodu NAFTA, nebo z ní dokonce vystoupit; podobně hodlá odstoupit od smlouvy o Transpacifickém partnerství. Spolu s Alexandrem Tomským (viz Úvodník k tématu měsíce z minulého, říjnového čísla KONZERVATIVNÍCH LISTŮ) doufáme, „že mu obchodní politiku zarazí Kongres“ – což nemusí nutně znamenat naprosté zamezení realizace záměrů, ale jejich vhodnou moderaci, prostě tak, aby se s vaničkou zase jednou nevylilo i dítě... A, světe div se, to je vše. Pokud by všech 18 bodů mělo stejnou váhu, pak se dá říct, že více než 83% kroků, které pan Trump plánuje učinit, jsou kroky konzervativními, nebo alespoň z konzervativního hlediska bezproblémovými. To je velmi slušná bilance.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.