Obsah

Volby 2017 – Sněhurka a sedm trpaslíků

Hlavními dvěma otázkami letošních voleb jsou: jak moc zvítězí Andrej Babiš nad ostatními – a s kým vytvoří koalici?

Proč Babiš vede vzdor své minulosti a faktu, že coby ministr financí byl průměrný? Protože coby koaliční partner se ANO nezdiskreditovalo, neudělalo žádný skandál či malér nad rámec stran ostatních, tj. ČSSD a KDU-ČSL, či kdysi ODS a TOP 09. Takže jeho voliči si řekli, že volit ANO je bezpečné.

A pak si taky řekli: „Dejme mu šanci, ať chlapec ukáže, co umí… Možná se skutečně budeme mít líp…“. V koalici vždy ve volbách utrpí více ta nejsilnější koaliční strana, která má premiéra, než strana druhá: ve volbách 2013 více ztratila ODS než TOP, ve volbách 2017 více ČSSD než ANO, které navíc posílí.

A to i v důsledku toho, že v uplynulých čtyřech letech se hlavní politický zápas v ČR neodehrával mezi vládou a opozicí (ta je příliš slabá), nýbrž mezi vládními ČSSD a ANO.

Co je ANO? „One-man-show“ Andreje Babiše. Ne Babiš, ne ANO. Odejde-li Babiš z politiky, ANO zanikne a jeho voliči se rozptýlí mezi strany ostatní.

ANO nemá žádnou ideologii; politicky je to pragmatická, centristická, populistická strana. Apelem Babiše nejsou jeho názory, nýbrž tvrzení, že on není klasický politik („ktorí všetci kradnú“), ale podnikatel, který „maká“. Ti, kdo ho budou volit, si slibují, že jak byl úspěšný, když podnikal pro sebe, bude úspěšný, když bude „podnikat“ pro Českou republiku. (Hodně štěstí…)

Ještě nedávno jsem si myslel, že až Babiš volby vyhraje, vzdor své proti-babišovské předvolební rétorice se do koalice s ním budou hrnout všichni: samozřejmě lidovci, kteří chtějí být v každé vládě, ale i ČSSD, ODS, jistěže i Okanura a samozřejmě i komunisté – a možná i Piráti, kdyby se dostali. Jediná by s ním do koalice nešla TOP 09, protože osobní vztahy Babiše a Kalouska jsou tak nepřátelské, že koaliční spolupráci neumožňují. Ty strany demokratické (ČSSD, ODS, KDU-ČSL) by si koaliční spolupráci s Babišem racionalizovaly – částečně oprávněně – že přeci ve vládě musí být i někdo zodpovědný, nelze mu přenechat veškerou moc v zemi, či ho zahnat do kouta tak, že to dá dohromady s komunisty a Okamurou…

Jenže po nálezu slovenského Ústavního soudu, že rozhodnutí soudu nižšího o nespolupráci Babiše s StB je neplatné – a proto se otázka jeho spolupráce musí řešit znovu, tudíž je možné (mnozí si myslí, že jisté), že s StB spolupracoval –, se otázka koaliční spolupráce s ním stává pro demokratické strany problematickou. Sám jsem zvědav, jak se po volbách rozhodnou. Zda převáží principiálnost, nebo touha po moci. (A ve hře bude ohled i na to, že když ony odmítnou, pak jeho vláda může získat podporu extremistů.)

Krom Babiše mají volby 2017 další tři zajímavé aspekty.

Za prvé, razantní nástup Okamury. Ať už si o něm člověk myslí své, jeho energičnost vedení kampaně je obdivuhodná. Vedle něj všichni ostatní lídři působí letargicky. A taky mu pomohlo, že v uplynulém volebním období se Evropou prohnala vlna islamistických útoků (Charlie Hebdo a Bataclan v Paříži 2015, Nice a Berlín 2016, Londýn a Manchester 2017 – a to uvádím jen ty nejkrvavější).

Za druhé, úspěch Pirátů, kteří se zřejmě do Sněmovny dostanou. Je to zásluhou především jejich šéfa Bartoše, který vzdor svým dredům mluví relativně rozumně a zřejmě získá na svou stranu velkou část mladého fun-clubu Karla Schwarzenberga z prezidentských voleb 2013.

A za třetí, impotence pravice. Součet ODS a TOP09 oproti volbám 2013 nevzroste; je dosti možné, že ještě více poklesne. V následujícím volebním období by pravice se sebou už skutečně měla něco dělat.

Jaký povolební vývoj lze tedy očekávat ve Sněmovně obsazené Sněhurkou Andrejem a sedmi dalšími trpaslíky?

(A) Premiér Babiš v koalici s demokratickými stranami.

(B) Premiér Babiš podporován či v koalici s extremisty.

(C) Designovaný premiér Babiš vládu nesestaví, proběhnou tři neúspěšné pokusy a budou vypsány volby nové.

Ten třetí scénář by vyžadoval úžasnou sebe-disciplínu od stran ostatních; přitom neschopnost Babiše coby vítěze voleb vládu sestavit by mohla kouzlo, které nad svými voliči má, zlomit.

Zároveň je to však scénář nejméně pravděpodobný.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.