Obsah

Proč jsou Češi chudí

Reaguji tímto krátce na text sociologa Stanislava Bilera "Češi prozřeli: Všichni jsme chudí" (iHned.cz, 24. února 2017).

Zdanění práce

Není všechno zlato co se třpytí a ne vše, co se nazývá pojištěním, je pojištění. Např. zdravotní a sociální pojištění jsou ze své podstaty formou daně, která tvrdě dopadá na trh práce. Přímo - to, co nám strhávají z platu, nepřímo - to, co za nás odvede zaměstnavatel. A to je opravdu hodně. Po tabáku, alkoholu a uhlíkových palivech (benzín, nafta atd.) je práce nejzdaněnější komoditou v ČR. U tabáku a alkoholu to chápu - mají odrazovat od nadměrné spotřeby, u benzínu mohu pochopit to, že to má mít ekologický efekt + spotřeba paliv je dlouhodobě stabilní a stabilizuje tak rozpočet. Ale proč máme tak vysoce zdaněnou práci? Protože nechceme, aby lidé pracovali? Protože to Češi nevidí a zaměstnanci se dají dobře zkasírovat, platíme jak mourovatí.

Nejsou tu kapitalisté, ani kapitál

Kapitál sice nemá národnost, ale kapitalisté ano. A své vydělané peníze utrácí tam, kde se cítí doma. Třeba tím, že si postaví drahý dům, objednají si drahé služby (lepšího zubaře, kvalitní masáž, stylistu, kadeřníka apod.) a těmto lidem slušně zaplatí. My ale máme vlastního českého kapitálu velmi málo, kapitalistů ještě méně a tudíž zisky, které zahraniční společnosti u nás zinkasují, vyvedou ven a utratí u sebe doma. Tam je potom cena za práci mnohem vyšší, protože ty peníze od kapitalistů protečou i k těm "chudším lidem" a jejich životní úroveň je pak vyšší. To nemluvím o tom, že např. podporují charitu nebo přispívají na veřejné služby nad rámec daní. My jsme ale národ zaměstnanců. Už za c. k. mocnářství si z nás Vídeňáci dělali srandu, že jsme národ kočích. Ono to tak špatné nebylo, ale 40 let komunismu to v nás doslova zakořenilo. Studenti na vysokých školách mají sen být dobře zaměstnáni, ne založit si firmu. A firma se vždy snaží minimalizovat své náklady, tj. zaplatit za práci spíš méně, než více - to je ekonomická nutnost, konkurenční boj a standardní funkce trhu, tj. efektivní alokace zdrojů. Lákáme sem firmy na daňové prázdniny, někdy i pro kvalifikovanější pracovní sílu, ale rozhodně ne přeplacenou. Místo nižších daní pro všechny a zejména pro ty menší máme relativně vysoké daně pro všechny, ze kterých se platí dotace a pobídky pro ty velké - socialismus pro bohaté. K tomu spousta regulí a nařízení, opět výhoda pro vekou firmu, která si může dovolit zaměstnat někoho, kdo se bude na plný úvazek věnovat BOZP, požárním předpisům, pracovním předpisům, daňovým předpisům, účetním předpisům, enviromentálním směrnicím, ochraně spotřebitele, a já nevím, čemu ještě. Rozvoji kapitálu nepomáhá ani nefunkční burza, tj. mladé firmy nemají jak získat kapitál, takže jsou nuceny prodávat své firmy příliš brzy, než by na nich sami zbohatli, protože neseženou kapitál na rozjezd, který jim nesváže ruce při rozvoji firmy. A mladé firmy pak opět kupují zahraniční korporace a z potenciálních kaptalistů se stávají dobře placení zaměstnanci. Ale rozhodně ne tak dobře placení, jako v zahraničí.

Celkové mentální a institucionální nastavení ČR

Lidé nejsou vedeni k samostatnosti, neustále čekají, až za ně někdo něco vyřeší, zařídí, udělá nebo se postará. Ideálně stát, zaměstnavatel, obecní úřad. A když se nepostará, tak jdou lamentovat, ale reálné kroky už moc často nepodniknou. S tím se perfektně naučili pracovat čeští politici a oligarchové typu Babiše a Kellnera, kteří si ČR rozparcelovali jak zlatokopové rýžoviště na Klondiku. Koupili si české politiky (Mládek), aby jim šli na ruku nebo si založili vlastní stranu (ANO), a udržují tu chudobu tak, aby jim to vyhovovalo. Chudí lidé si potřebují půjčit i na novou pračku, když se jim rozbije stará (Provident), žerou blafy (Kostelec), nemaj čas se honit za tím, že je okrádají operátoři (O2). A pak přijdou v ČSSD s tím, že se zvednou daně pro bohaté. Ale pro bohaté zaměstnance, kteří ani moc bohatí nejsou, protože platit hypotéku a kroužky dětem ve škole stojí takové částky, že jsou rádi, že jedou jednou za rok k moři do Chorvatska pod stan. A to jsou Ti bohatí! Vyvolání závisti je pro siciální demokraty bohužel stále udičkou, na kterou chytají volební hlasy. A místo toho, aby se efektivně hospodařilo s penězi, tak se omezuje registr smluv, místo toho, aby lidé prostřednictvím menších poplatků u doktora a v nemocnici přinesli více peněz na platy, tak nám zdravotnictví řídí člověk, který tu lepší péči schovává pro Kulichy, a největší nemocnici v republice vede kokainista, který krade peníze určené na léčbu formou předražených zakázek. Místo toho, abychom nastavili systém k tomu, aby lidi motivoval starat se o své zdraví, vydělávat více, mít se lépe, tak je vedeme k tomu, aby byli průměrní, nezodpovědní a chudí. Těm se dobře vládne.

Autor je členem Konzervativní strany.

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.