Obsah

Aktuální číslo

Doba nepolitická

Napsal Redakce

Hlavním tématem červnových KONZERVATIVNÍCH LISTŮ je domácí politika. Několik textů se věnuje masovým (ano, tohoto měřítka už zjevně bylo dosaženo...) demonstracím organizovaným spolkem Milion chvilek pro demokracii. Ale nezůstává jen při tom.

Další vývoj může být výrazně poznamenán dialektikou. Pokud se organizátoři rozhodnou setrvat ve své distanci od koncepce politických stran, což prakticky znamená nejen stranit se těch existujících (opozičních, parlamentních...), ale také – a zejména – svůj spolek v žádnou novou politickou stranu nepřerodit, ocitnou se nevyhnutelně ve velmi rozpačitém okamžiku. Při nejlepším pan Babiš podá demisi. Další vývoj si dnes umí představit mnozí, možná dokonce každý: president Zeman nechá pana Babiše vládnout v demisi. Dlouho. Demonstrace budou pokračovat, ale stále nic. Pak pan Zeman jmenuje nového premiéra – pana Babiše. A ten začne sestavovat nový kabinet. To bude trvat dlouho. Demonstrace budou pokračovat, ale stále nic. Pak pan Babiš předstoupí před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru – to jsme již, odhadem, v červnu 2020. Pokud ji dostane, budeme tam, kde jsme dnes. Pokud nikoli, bude vládnout bez důvěry. Dlouho. Demonstrace budou pokračovat, ale stále nic. A pak, opět při nejlepším, přece jen budou předčasné volby do Poslanecké sněmovy, v termínu cca jaro 2021, čili asi tak půl roku před termínem řádným. V nich zvítězí hnutí ANO 2011 (přinejmenším je to docela možné). Co potom? Kromě toho, možná že budou předčasné volby ještě dříve, v termínu dle výběru pana Babiše (pan Zeman i pan Vondráček mu jistě rádi vyjdou vstříc...) – to v případě, že se „uchytí“ Trikolóra pana Václava Klause ml., který se netají ochotou s panem Babišem spoluvládnout. Ale zůstaňme při věci. Bude-li mít pan Babiš s panem Zemanem pevné nervy, demonstrace na tomto nic nezmění. Ne, nedojde k žádnému násilnému zásahu proti protestům, který by celou situaci rázem rekonfiguroval. Pan Zeman už o další zvolení usilovat nebude. Pan Babiš ví, že bojuje o svoji osobní svobodu. Pan Zeman je vnitřně motivován svojí náturou. Pan Babiš zvnějšku hrozbou vězení. Pevné nervy i dostatečnou motivaci mají oba dva. Jak již bylo mnohokrát zmíněno: jde o politický střet a musí být vybojován politickými prostředky – tedy ve volbách a v Parlamentu. Demonstrace (samé) na to nebudou a nemohou stačit. A to budou ti rozumnější stále více připomínat a organizátorům demonstrací „předhazovat“.

Ale pokud se přece jen spolek Milion chvilek pro demokracii transormuje v politickou stranu? Nebo „pouze“ začne systematicky spolupracovat se stávajícími politickými stranami? Zase to bude špatně. V takovém případě se totiž vyrojí kritici, kteří budou stavět na reservovanosti nemalé části společnosti k politice jako takové a k politickým stranám zvláště – tedy právě na tom, na čem se momentálně organizátoři demonstrací sami částečně „vezou“. Řeknou něco v duchu: vidíte je, to bylo řečí a nakonec jsou z nich taky jenom partajníci... nebo: paktují se s partajníky... Možná že takového odsudku se tito lidé prostě obávají. Tato představa je pak účinně odrazuje od logického kroku provázání jejich aktivit s politickou sférou. Logického – protože oni zkrátka dnes již politiku provozují, a to pěkně velkou.

Přitom by stačilo, aby si nějaké rozumné množství lidí uvědomilo, že prostě organizovaná skupina občanů, kteří mají blízké vidění palčivého komplexního celospolečenského problému, podnikají za účelem jeho řešení společné kroky, diskutují mezi sebou o cílech i prostředcích... atd., jistě si doplníte sami... prostě takováto skupina občanů de facto je politickou stranou, nebo přinejmenším jejím zárodkem. Možná, kdybyste jim to ale prozradili a oni prohlédli – uznali, že tomu tak skutečně je, strašně by je to vylekalo: vždyť oni vždy byli a jsou proti politickým stranám a moc stojí o to, aby je s politikou, natož se stranami, nikdo nikdy nespojoval. Taková už je ta naše doba nepolitická.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.