Obsah

Aktuální číslo

Usnesení o „zločinech privatizace“ otvírá cestu destrukci demokracie

Napsal Redakce

Počátkem letošního června schválila Poslanecká sněmovna přesvědčivou většinou komunisty navržené usnesení o „zločinech privatizace“. Konstatuje se v něm, že během privatizace v letech 1992–2005 došlo k excesům, chybám a zločinům, které způsobily státu škodu v řádu stovek miliard korun.

Schválené usnesení žádá vládu, aby navrhla takovou změnu trestněprávních předpisů, jež umožní tyto činy stíhat a potrestat bez ohledu na jejich promlčení. Komunistické usnesení podpořila a vylepšila Pirátská strana, přidaly se SPD, ANO a ČSSD. Ze 123 přítomných hlasovalo proti komunistickému návrhu jen 12 poslanců ODS.

Trestná činnost, která má být teprve rozkryta (velká řada údajných zločinů, jež způsobily stamiliardové škody), se v usnesení uvádí jako hotová věc a jako důvod pro úpravu trestněprávních předpisů. Pojem notoriety („je všeobecně známo, že“) se tak rozšiřuje způsobem, který nikoli náhodou připomíná stalinské procesy. Navíc bude možno znovu stíhat to, co je v současné době trestně nepostižitelné. Takový postup otvírá vrátka ke kriminalizaci politických rozhodnutí, jež u nás po listopadu 1989 vedla k plnému obnovení práva vlastnit a svobody podnikat. Je velmi obtížné vysvětlit si usnesení sněmovny jinak, než jako navádění vlády k hrubému porušení ústavního a zákonného pořádku.

Schválením komunistického usnesení navazuje dnešní politický establishment na změnu názvu státního svátku 17. listopadu (nová úprava zamlžuje podstatný význam politických změn, které datum 17. listopadu 1989 symbolizuje). A pokračuje v tom, co bylo započato novelou zákona o zdanění náhrad církvím, jež se zpětnou platností změnila to, co bylo stanoveno zákonem a následně ve smlouvách státu s církvemi. Ve všech třech případech jde o plíživé změny, které signalizují, jak se mění režim. Polistopadovou demokratickou Českou republiku střídají „Nové pořádky“. V jejich legislativě i exekutivě dominuje Babišovo ANO, Okamurova SPD, Filipovi komunisté a prezident Miloš Zeman. A spolu s nimi se veze i ČSSD a Pirátská strana.

Demokratická opozice v Parlamentu znovu prokázala svou bezmocnost. Veřejné protesty, které teď probíhají, na tyto změny v povaze režimu zatím nereagovaly, přestože jsou daleko významnější, než např. problematická osobní minulost Andreje Babiše či jeho problémy s dotacemi.

To, co se u nás v poslední době odehrává, svědčí o hlubokých politických proměnách, jejichž společným jmenovatelem je destrukce polistopadové demokracie. Snažit se vtěsnat je do rámce „boje proti korupci“ nebo pod souhrnné označení „střet zájmů“ je nedostatečné a zavádějící.

Podle materiálů Klubu na obranu demokracie.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.