Obsah

Jakpak je dnes u nás doma?

V rámci tématu měsíce přinášíme tentokrát hrst pohledů na domácí události a to vcelku různorodé. Závěrečnou částí rozsáhlé úvahy – resp. tří reportáží – Jana Cholínského se připomenutím osudu P. Josefa Toufara významně dotýkáme i naší nedávné minulosti. Ale vlastně nejen tímto textem – podobnou perspektivu nám nabízí také reflexe návštěvy ministra Hermana na tradičním setkání Sudetoněmeckého Landsmannschaftu, stejně jako ohlédnutí za letošními oslavami osvobození Plzně 3. americkou armádou. Ryzí přítomností se pak zabývá článek dotýkající se problematiky formujících se milicí, které jsme se již v KONZERVATIVNÍCH LISTECH věnovali, a krátký pohled na události v hlavním městě Praze. Konečně příštímu dění se do jisté míry věnuje Dan Drápal, když rozvažuje dnes oblíbené téma volby presidenta ČR. Přidejme pár krátkých úvah...

Jak čelit odchodu lékařů z České republiky? Každá složitá otázka má jednoduchou nesprávnou odpověď. To však nevylučuje, že některé složité otázky mohou mít jednoduchou správnou odpověď. Bývá to zejména v takových případech, kdy je ona složitost otázky spíše jen sugerována, záměrně či z pitomosti, málo srozumitelnou hatmatilkou rádoby odborníků. Jak tedy zamezit odchodům lékařů „za lepším“? Inu, nijak. Přesně tak. A co tedy dělat, abychom se všichni z daní neskládali na vzdělání odborníků, kteří se potom svobodně rozhodnou odejít využít nabyté vzdělání do zahraničí? Zavést školné na vysokých školách a k tomu přiřadit systém půjček, které budou v budoucnu spláceny v závislosti na příjmech dlužníka... Ale to je pro socialisty, vítězící ve volbách odmítáním poplatku 30 Kč u lékaře (vzpomínáte?), jedno velké „FUJ!“. Takže si budeme muset opět počkat. Mezi tím nabídne naše veřejné zdravotnictví mnoho volných míst lékařům a sestrám zejména ze Slovenska a Ukrajiny.

Místopředsedovi vlády ČR Pavlu Bělobrádkovi zcenzurovali na Babišově serveru iDnes.cz jeden text... A pan Bělobrádek si stěžuje... Tohle se ale přece nevyřeší nějakým fňukáním či stížností na ústrky ze strany soukromého média. iDnes.cz není veřejnoprávní a samozřejmě bude dávat přednost svému majiteli – s ničím jiným se nedá ani počítat. Jde o politický problém: je třeba zejména politicky vyprovodit každého, kdo překračuje určitou mez konfliktu zájmu. Andrej Babiš ji překročil tak, že kdyby se otočil, ani ji za horizontem neuvidí. Problém pana Bělobrádka spočívá v této chvíli zejména v tom, že si na jedné straně naříká, jak soukromé médium preferuje svého vlastníka, a na straně druhé s tímto vlastníkem sedí v jedné vládě. Pokud si pan Bělobrádek neuvědomuje schizofreničnost této situace, je to na pováženou.

Hejtman Hašek neměl nic lepšího na práci, než jít vzdát hold vojákům Rudé armády padlým v bojích u Brna na konci II. světové války ausgerechnet s partou Putinových motorkářů. Tak předně se sluší upozornit, že chybějící adjektivum „osvobozovací“ u oněch bojů nechybí omylem – to tenkrát jeden agresor dobyl území na jiném agresorovi... osvobození od nacismu v naší zemi slaví jen ta shora zmíněná Plzeň a přilehlé oblasti. O to však nyní primárně nejde. Co krok pana Haška vypovídá o něm, toho bylo již napsáno celkem dost. Kromě toho je to v zásadě zřejmé, stejně jako to, že hejtman Hašek to musí dobře vědět. Bůh suď o co mu kráčí. Není však také bez zajímavosti podívat se na to, co reakce na hejtmanův krok vypovídají o jejich autorech. Tak např. primátor města Brna Petr Vokřál (ANO) patrně přikládá stejnou váhu tomu, když je někdo militantním nacionalistou a když je tzv. homofobem... Potřebu zavléct tuto problematiku do dané otázky neměl v tomto případě ani ministr Dienstbier, který se celkově k záležitosti vyjádřil mnohem přiléhavěji. A to už je co říct.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.