Obsah

Ohrožení svobody sňatky homosexuálů

O'Connorova rodina je už devět let vlastníkem firmy Memories Pizza ve Walkertonu, stát Indiana, a říká, že pro svatbu homosexuálů pizzu neposkytne. Crystal O'Connorová vysvětluje: „Nikoho nediskriminujeme, je to prostě naše víra a každý má právo věřit v cokoli.“

Paní O'Connorová by nemohla trvat na svém, morálně ani právně, pokud by tvrdila, že její podnik neobslouží homosexuály. Ona ale toto netvrdí; ve skutečnosti výslovně řekla, že nikdy neodmítne obsloužit homosexuála. Prohlásila ale, že pokud by její rodina měla asistovat při svatebním obřadu homosexuálů, bylo by to v rozporu s jejím hlubokým náboženským přesvědčením.

Případ O'Connor obrací naši pozornost k ostře kontrastnímu rozdílu mezi diskriminací vůči osobě a poskytnutím nějaké služby. Rozdíl je ještě markantnější, když je ona služba spojena s podstatným posvátnem.
Měl by snad být židovský pekař nucen vyzdobit narozeninový dort hákovým křížem? Měl by snad černý Američan být nucen umístit na dort slovo „n…“? Měl by snad pekař homosexuál být nucen psát na dort „Homosexualita je nemoc“? Pokud by nuceni být neměli, proč by provozovatel pizzerie, který má náboženské výhrady vůči sňatkům homosexuálů, měl být nucen poskytnout službu k jejich svatbě?

Kořen tohoto problému je téměř vždy přehlížen, buď z nevědomosti nebo záměrně. Rozumějme: je kolosálním omylem spojovat sexuální orientaci s rasou, etnickou příslušností, národností, pohlavím nebo náboženstvím. Posledně jmenované charakteristiky neříkají nic o chování. O sexuální orientaci se totéž říci nedá – na rozdíl od ostatních kategorií má jistou teleologii. Přesněji, sexuální orientace postrádá význam, pokud neodkazuje na objekt této orientace, což je právě sexualita. Není to hodnotově neutrální charakteristika. Ve skutečnosti každá společnost v historii vytvářela náležité hodnotové soudy o sexualitě, nejčastěji na základě náboženských zásad.

Homosexuální aktivisté a jejich elitní podporovatelé by měli být tolerantnější k různosti – věřící lidé nemají jinou možnost, než být takto různí. Také by si měli znovu pročíst První dodatek americké ústavy.

Se souhlasem převzato ze Speroforum.com. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložil Jozef Zummer.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.