Obsah

Daňoví poplatníci z Evropy dávají miliardy na podporu (nejen) multikulturalismu u nás

Omlouvám se Nadace Open Society Fund Praha za předchozí článek, neboť jsem hluboce podcenil schopnosti naších neomarxistických aktivistů. Oni "nepumpli" o 4,7 miliardy nás, ale evropské občany.

Když jsem napsal článek Česká republika jen jedné organizaci dala na podporu multikulturalismu pět miliard korun!, tak se okamžitě ozvali dotyční tiskovým prohlášením, že můj článek není pravdivý, že oni nezískali 4,7 miliardy korun z kapes českých daňových poplatníku, ale z kapes daňových poplatníku z jiných zemi EU. Přesně tak bych popsal argumentaci Nadace Open Society Fund Praha k celému případu.

Nadace Open Society Fund Praha se také brání tvrzením, že peníze neskončí u nich, ale půjdou k dalším organizacím, kterým je oni přerozdělí. Jestli to budou dělat zdarma nebo za nějakou odměnu to již ovšem neřekli...

Ve své podstatě je to ovšem jen slovíčkaření. Mezi oběma zmíněnými skutečnostmi totiž není žádný zásadní rozdíl. Multikulturní organizace jsou v naši zemi dost silně provázány personálně i zájmově, navzájem si mnohdy vycházejí vstříc a tomu, že tito aktivisté pracují na realizaci svých cílů zdarma, snad věří jen mladí do multikulti nadšení studenti vysokých škol. Ty živí reálně jejich rodiče a tak si asi neuvědomují, že i pracovníci neziskovek chtějí jezdit na mnohdy drahé dovolené, přičemž někdy se jedná o cesty s údajnou pomoci - která má menši cenu, než náklady vynaložené na cestu, chtějí dobře bydlet, své děti posílat do dobrých škol... a a k tomu všemu potřebují dobrý plat.

Ale zpět k oné 4,7 miliardové částce. Jak jsem k ni došel? Jednoduše. Na webu finanční správy zde jsem zadal IČO Nadace Open Society Fund Praha: 47611804. A vyjela mi ona tabulka s částkami, v sumě 4,7 miliardy.

Podrobně jsme neměl čas zkoumat zdroje těch částek, přiznám se, že mne nenapadlo, že půjde o zdroje ze zahraničí, když mi česká finanční správa psala, že jde o příjemce dotací. Ještě neumím tak dobře pracovat s podrobnostmi v systému CEDR III, prostě má chyba. Ovšem zběsilá reakce Nadace Open Society Fund Praha mne donutila podívat se na celou věc podrobně.

Tak jsem tedy zjistil, že tzv. EEA and Norway Grants, zkráceně Norské fondy, jsou peníze daňových poplatníků Norska, Islandu a Lichtenštejnska, které putují na různé projekty, mmj. tedy v České republice. Už v této chvíli je třeba zbystřit. Děsí vás například to, jak se norská sociálka chová vůči rodičům dětí, jako by děti byly majetkem státu? Vyhovovalo by Vám, aby měl úředník moc rozhodnou, že jste údajně špatní rodiče a aby vám mohl na tomto základě děti vzít a dát je k adopci "spolehlivému" páru? Tak tohle se skutečně brzy může dít i u nás, protože cituji: Norsko také rozšíří spolupráci s přijímajícími zeměmi v oblasti soudnictví a vnitřních záležitostí. Tato spolupráce bude zahrnovat společné úsilí na zvládnutí migrační problematiky. Zdroj.

Česká republika obdržela z EHP a Norských fondů prostředky v následující výši:

V letech 2009 až 2014 z EHP - 61,4 milionu euro.

V letech 2009 až 2014 z Norských fondů - 70,4 milionu euro.

V letech 2004 až 2009 se mi výši příspěvku zjistit nepodařilo, ale ČR je dostala; je totiž na seznamu příjemců.

Podle portálu finanční správy obdržela Nadace Open Society Fund Praha od EHP a Norských fondu k přerozdělení tyto částky:

1 231 803 725,08 Kč

1 063 268 429,69 Kč

71 583 291,78 Kč

432 628 219,87 Kč

9 467 598,39 Kč

348 838 940,45 Kč

128 918 818,49 Kč

91 552 723,19 Kč

961 804 751,60 Kč

438 226 431,34 Kč

To nám dává částku: 4 778 092 929,88 Kč

Pak ovšem obdrželi ještě od Evropského sociálního fondu:

2 821 516,35 Kč

2 821 516,39 Kč

A od Ministerstva práce a sociálních věcí dostali:

108 000 Kč

1 981 858 Kč

Celkově tedy nám to dělá oněch 4 785 825 820,62 korun českých. 

 

Ovšem z tiskové zprávy Nadace Open Society Fund Praha to zní, jako by popírali, že vůbec přerozdělují miliardy peněz z Norských fondů:

"Celkově organizace rozdělila v grantových výzvách částku 158,5 milionů Kč a podpořila organizace zabývající se prevencí a následky domácího násilí a slaďováním rodinného a pracovního života žen a mužů. Tyto prostředky ovšem nepochází z peněz českých daňových poplatníků." (citace z výše zmíněné tiskové zprávy Nadace Open Society Fund Praha)

Tak teď jsem z toho trochu zmaten. Nadace Open Society Fund Praha se hlásí k přerozdělení 158,5 milionu korun, ale podle výpisu dostali k přerozdělení miliardy. Tak buď neví Nadace Open Society Fund Praha kolik přerozděluje, případně je něco špatně s českou finanční správou. Nebo snad lžou záměrně? A na jaké projekty se ty peníze přerozdělily?

Celkově jsem si uvědomil, že Nadace Open Society Fund Praha je nejen organizací mající za cíl u nás šířit multikulturní ideologii a tedy neomarxismus, ale zároveň je to jedno z hlavních center přerozdělování financí ze zahraničí a má tedy velký vliv i na ty neziskové organizace, které s Nadace Open Society Fund Praha nejsou přímo propojené.

Závěrem bych rád vyvrátil jednu velkou lež Nadace Open Society Fund Praha. Tvrdí, že všechny přerozdělené peníze nejdou z kapes nás daňových poplatníku. Cokoliv je totiž přerozděleno z fondů EU, jde nepřímo z kapes (nejen, ale) také nás daňových poplatníků v ČR a neplatíme-li to dnes, tak to v rámci odvodů do EU zaplatíme v budoucnu... i s úroky.  

Celá tato kauza s Nadace Open Society Fund Praha mi ukázala, že oblast neziskových organizací, které jsem se doposud nevěnoval, potřebuje hlubší analýzu a průzkum. Nezisková organizace, která má společenský a politický vliv, je zkrátka podezřelá. Proč jej chce mít? A pak to, že se něco profiluje neziskově, ale zaměstnanci takové organizace žijí ze slušných platů, vlastně ukazuje, že to ziskové je, jen to nemá zisk majitele formou účetní uzávěrky na konci roku, ale proplacením platů zaměstnancům...

Takže zkoumám ten podivný prostor českých neziskovek/ziskovek dále...

Se souhlasem autora převzato z jeho blogu. Redakčně upraveno.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.