Obsah

Editorial

Vážení čtenáři,

posledním tištěným VÝBĚREM Z HROZNŮ ročníku 2016, který se ve vašich schránkách ocitne každým dnem, vstupujeme definitivně do další sezóny našeho periodika. To je vždy příležitost poděkovat za čtenářskou přízeň, takže: děkujeme!

Minulým tématem měsíce byly zejména domácí události, s přihlédnutím k volbám do Poslanecké sněmovny, které nás letos na podzim čekají. V tomto čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ na to navazujeme nejméně třemi texty (a čtyřmi drobnými poznámkami níže). Nepřestáváme upírat naše zraky za moře, ale nezapomněli jsme tentokrát ani na dění v Evropě. Zkrátka, je-li prý pestrost ledaskde ideálem o sobě, proč by se jí nemohly dopustit i KONZERVATIVNÍ LISTY? Nicméně, nelze pominout zvláštní doporučení kompaktního souboru textů publikovaných v rámci aktuálního tématu měsíce. Týkají se švédského policisty Petera Springareho, jehož slova ze 3. února t.r., domníváme se, není ostudou přetisknout vícekrát: „Tohle jsem řešil celý týden od pondělí do pátku: znásilnění, znásilnění, loupeže, napadení, znásilnění, napadení a znásilnění, vydírání, napadení, násilí páchané na policii, hrozby policii, drogová kriminalita, pokus o vraždu, znásilnění… znovu a znovu. Podezřelí: Ali Mohammed, Mahmood, Mohammed, Muhammad Ali, znovu, znovu, znovu…Pachatelé těchto zločinů jsou z těchto zemí: Irák, Irák, Turecko, Sýrie, Afghánistán, Somálsko, Somálsko, Sýrie, znovu Sýrie, Somálsko, nezjištěno, nezjištěno, Švédsko. Polovina z podezřelých nemají žádné platné doklady. Což samo o sobě obvykle znamená, že lžou o své státní příslušnosti a identitě. A to teď mluvíme jen o obci Örebro. A tato kriminalita vyčerpává naši vyšetřovací kapacitu na 100%.“ Pan Springare má nyní ve své zemi všelijaké potíže. Je na místě se jej zastat. Děkujeme těm, kteří tak aktivně učinili a alespoň takto se připojujeme.

Andrej Babiš si před pár týdny pustil ústa na špacír. V bohorovném přesvědčení, že vůbec nic neriskuje, se pochlubil čísly (patrně aby mohl předvolebně šermovat údaji, kolik že zaplatil na daních a na pojistném...), která by teď patrně nejraději bral zpět. Novinářka Lenka Zlámalová (Echo) vzala několik údajů, které sám pan Babiš takto poskytl, konfrontovala je s jinými veřejně dostupnými informacemi a poukázala na závažné nesrovnalosti. Celé věci se sice zpočátku váhavě, ale přesto chopily demokratické politické strany a daly do pohybu Poslaneckou sněmovnu. Nelze samozřejmě v této souvislosti nepogratulovat týmu Echa, zejména tedy paní Zlámalové, ke skvělé práci, která stále pokračuje. Kauza totiž zatím, zdá se, svého kulminačního bodu nedosáhla a hned tak nedosáhne. Aktuálně máme usnesení Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, se kterým svým usnesením souhlasila celá Poslanecká sněmovna. Tím se vyzývá finanční správa k prošetření majitelů korunových dluhopisů. Podle právě zmíněného usnesení Poslanecké sněmovny má pan Babiš dále do konce dubna vysvětlit své přijmy použité na nákup dluhopisů společnosti Agrofert a.s. Konečně, začátkem dubna bude Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny projednávat podnět k prošetření majetkových přiznání Andreje Babiše, ve kterých byly rozpoznány další nesrovnalosti (ve snaze vysvětlovat jedny podezřelé operace se pan Babiš prostě zaplétá do nových potíží). Zkrátka, to už je pěkný konflikt mezi Poslaneckou sněmovnou a sice postupem času pořád nervóznějším, ale stále velmi mocným mužem – ministrem financí. Věcně nemáme co dodat, ale napadá nás, že ve světle tohoto střetu se už možná obhajoba poslanecké imunity nezdá tak trapná, bizarní, nechutná...

Zaujal nás text Martina Beneše „Šéf krajských nemocnic staví u Lipna chatu pro jihočeského hejtmana Zimolu“ (iDnes.cz, 14. března 2017). Dá se říct, že článek vyšel bezprostředně po sjezdu ČSSD. Snad náhodně. Nicméně, čím si asi pan Zimola vysloužil takový zájem iDnes.cz? Že by nenaplnil očekávání do něj vkládaná? Nelze s ním jistě zatočit jako s exhejtmanem Olomouckého kraje panem Koštou... takové varování se ale určitě neztratí.

Jiří Čunek v rozhovoru pro Echo24.cz mmj. uvedl: „Názory hnutí ANO jsou jednoznačné, což je dané i osobou Andreje Babiše. U ČSSD je od posledních parlamentních voleb situace jiná. ČSSD si nejdříve musí vyřešit svoje vnitřní spory.“ Ano, ČSSD „trpí“ jistou vnitřní názorovou pestrostí – jako každá demokratická politická strana, KDU-ČSL nevyjímaje. Na druhé straně, je-li na základě diskuse přijato nějaké rozhodnutí, jeho stabilita je mimo jiné zaručena setrvačností demokratického mechanismu, který je obtížné (někteří by řekli až únavně obtížné...) rozhýbat, ale pokud se to podaří, je ještě obtížnější jej zastavit či dokonce uvést v pohyb opačný. Zato názory ANO jsou jednoznačné – dnes. Nejsou však podloženy žádnou skutečnou demokratickou diskusí a proto je jejich stabilita invalidní. Zjistí-li dnes Andrej Babiš, že názor proklamovaný ANO včera bude zítra neužitečný či dokonce škodlivý jeho zájmům, bude zítřejší názor ANO opačný než ten včerejší. Když tedy Jiří Čunek dává přednost spolupráci s ANO před spoluprací s ČSSD, protože „názory hnutí ANO jsou jednoznačné“, činí fatálně chybný závěr. U tak zkušeného člověka nás takovýto omyl dost udivuje.

Již v lednu se Svaz obchodu a cestovního ruchu vytasil s novou studií o vylidňování venkova. Vylidňování venkova, jak bylo zjistěno, tedy pokračuje. Proto Svaz volá po zvýšení státních dotací. Ty evropské totiž končí... a prý pomáhají. Tak o tom jistě nepochybujeme. Stejně, jako pomáhá doping, po kterém se dostaví krátkodobé navýšení výkonnosti, ale v dlouhodobé perspektivě je jím tělo ničeno. Nicméně je otázkou, jaký cíl, při stávající zanedbatelné míře nezaměstnanosti, správně zvolit. Známe příklad z místa, kde bývala výrazná nezaměstnanost a teze o vylidňování venkova by se na tamní situaci daly demonstrovat přímo ukázkově. Dnes majitel místního podniku nemůže sehnat nikoho na rozvoz hamburgrů a pizzy... Co je tedy možné učinit? Namátkou: vymístit ministerstva, popř. další úřady z Prahy, podpořit práci z domu. Ocenit domácí vzdělávání. Odstranit regulace, snížit daně – jen tak mohou vzniknout nová pracovní místa, která přetrvají. Tím myslíme jak zdroj pracovních míst – nové podnikatele, tak místa samotná, zejména ta kvalifikovanější, která s sebou nesou vyšší kupní sílu. Místní podnikatelé a kvalifikovaní zaměstnanci mají dříve či později tendenci zastavit pozorovaný rozpad a znovu všestranně kultivovat své okolí. Zejména sejde-li se jich někde nadkritické množství a jsou ponecháni ve svobodě sami sobě. Říká se jim střední třída. Bez ní čeká náš venkov pád do nicoty – a s ním potom, nevyhnutelně, celou zemi. K prosperitě obecně, ani k prosperitě venkova, se však nelze prodotovat, neboť za každou dotací je ukryté předchozí zdanění. A jak moudře pravil Winston S. Churchill: „Tvrdím, že se národ může k prosperitě dostat zdaněním sama sebe, jako se člověk stojící ve vědru může sám zvednout taháním za jeho držadlo.

Postní doba se chýlí ke konci, ať je vám k co největšímu užitku. Kromě toho je tady jaro, a tak v těchto dnech asi máme všichni tendence dostat se co nejvíce ven. Přesto věříme, že si čas na KONZERVATIVNÍ LISTY najdete a doufáme, že toho času nebudete litovat. Požehnané Velikonoce!

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.