Obsah

Huawei a ti druzí

Napsal Petr Jahn

Současná kampaň „proti Huawei“ resp. „za kyberneticky bezpečnější Česko“ je klasickým plácnutím do vody naprosto chaotických státních úřadů. To za prvé. Za druhé to může být jen lehce schizoidní reakce, kdy někdo ze státní správy odpovědný za kybernetickou a podobnou bezpečnost začal o překot řešit situaci, o které samozřejmě všichni zainteresovaní věděli, jen se o ní nemluvilo. A za třetí se to hodí do krámu všem kritikům ruských švábů a expanzivních čínských komoušů. Tak nějak podobně vznikají, pro širokou veřejnost, naprosto zbytečné kauzy, nejen v našich zeměpisných šířkách, ale i ve světě. Tyto kauzy pak dlouhé týdny recyklují všechna média obracející problém ze všech, možných i nemožných, stran.

Rozhodně nechci zpochybňovat starosti BIS, Vlády či NÚKIBu o naše kybernetické bezpečí, ale opravdu tyto vrcholné subjekty státní moci nevěděli nic o tom, že naši největší operátoři (ostatně jako jinde ve světě) používají HW a SW od čínského Huawei? To by byly skoro za blbce… Teď mě úplně zamrazilo – co když o tom fakt nevěděli? No, předpokládejme, že A je správně a naši chrabří úředníci pod státní penzí a politická jelita napříč vše věděli a jen podpalovali státní lesík před blížícím se celosvětovým požárem. Vše ve snaze mírnit blížící se mediální katastrofu. Tak jako tak, opět nás státní správa dnes a denně přesvědčuje, že naše daně si z velké části nezaslouží. Nepomáhá a nechrání. Jen průběžně buzeruje a švejkuje.

Ale podívejme se na celý problém selským rozumem. Že nejen komunistické a jiné totalitní režimy, ale i vyspělé kapitalistické země, využívají každé možnosti, jak co nejmenší cestou odporu přijít ke kvalitním informacím o „bodech zájmu“, je asi každému jasné. Nejen IT nadšenci, ale i běžná mobilní veřejnost už několik let řeší problém se špehováním nejen čínskou, ale obecně asijskou elektronikou. Jsou toho plná diskusní fóra, chaty i hodnocení v e-shopech. V podstatě od té doby, co jsme začali měnit smartově zaostávající, dříve ikonické, Nokie (jak a proč k tomu vůbec došlo?) za HTC, Lenova, Samsungy, Xiaomi, Honory, Huaweie atp. (jablečné zbohatlíky a nekritické fanatiky fakt neřeším) je tu přítomno nebezpečí, že nás někdo špehuje. A nemusí to být jen pomocí hardwaru. Dle mého laického názoru je daleko snažší ty zadní vrátka do HW propašovat šikovným „doporučeným“ softwarem. Ty statisíce aplikací a prográmků a především her, co tak rádi stahujeme, užíváme a hrajeme! A vůbec to neznamená, že je nějaká bezpečnostní hrozba přímo ve stažené apce. Naopak. Ta může být křišťálově čistá, že už ani křišťálovější… Á oranžoví už vědí ;o)

Prostě vše co umožňuje zadavatelům sběr dat je velice pravděpodobně až v upgradech. A že jich je, že? A nemusíme se omezovat jen na mobilní SW. Co takové Windows, s jejichž aktualizacemi si užíváme dlouhé chvíle zíráním na „točící se kolečko“ a nic s tím neuděláme. Opravdu někdo věří tomu, že tento světově nejrozšířenější software není největším špehem worldwide? Kolik z nás uživatelů je dost odborně zdatných na to, abychom se podívali do střev programu a zkontrolovali si, pro klid duše, že je to v pohodě? A opravdu někdo věří, že bychom toto martýrium podstupovali při každém upgradu? Asi těžko, že? Nedělali bychom totiž nic jiného. Takže nám nezbývá, než HW a především SW firmám věřit. A na to jejich tvůrci a prodejci samozřejmě spoléhají. I ty vlády co si je kupují a centrálně inteligentní instituce a… a… a… tak dále. A nikdo s tím nic nenadělá. Ani s naším aktuálně horkým bramborem jménem Huawei. Zvláště s tím, jak mají celosvětově monopolně našlápnuto s byznysem pro vysokorychlostní sítě páté generace.

Nicméně. Jako obstojný paranoik a zkušený konspirátor se rád dopustím malé úvahy. Řekněme, že je to pravda. Že Čína prostřednictvím svých výrobků špehuje nás všechny uživatele v České republice. Co by z toho měla? No, za prvé by nemusela platit čím dál tím neproduktivnější špióny (to platí obecně). Naopak. Rádi jí to zaplatíme my, firmy a stát. To je přeci geniální. A pokud by opravdu v nějakém státě tato velmoc prováděla takto masivní sběr dat, k čemu by jí to bylo? Tak si např. představme, že by Čína naší zemičku, ovšem strategicky položenou v srdci Evropy, chtěla koupit, ovládnout (stejně jako se jí to daří v Africe či částečně např. v Řecku). Ale za lowbudget. Žádné utrácení. Popírači nás, konspirátorů, by určitě namítli, že by Číňani použili Miloše, Jardu nebo Petra K. a jejich konglomerát zvrhlých figur napříč státem a průmyslem. Jasně, tím směrem bychom se měli dívat v případě nákupů pro státní správu apod. Ale zkuste si představit, že víte všechno o tom, kde se kdo v ČR nachází. A to včetně policajtů, vojáků, energetiků, hasičů, zdravotníků atd. atd. A tím pádem máte prst na červeném tlačítku s názvem „Vypnout ČR teď“ (samozřejmě v čínštině). Pak se jen nějaký úředník z ambasády objedná na Vládu nebo na Hrad a Milošovi nebo Andrejovi nadiktuje podmínky. Nebo jim jen pošle email. Nebo jim to vůbec neřekne a zařídí si to po svém. A lusknutím prstu je tu nová ČR. Tedy Čínská republika. Asi jako Slávie nebo to barrandovské trdlo.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.