Obsah

Katoličtí konzervativci stírají Donalda Trumpa

Níže následuje otevřený dopis podepsaný předními katolíky z řad konzervativního hnutí publikovaný v National Review, vlajkové lodi konzervativců již od padesátých let, i jinde. Jde o doplněk k již dříve vyjádřenému opozičnímu postoji konzervativců vůči Donaldu Trumpovi.

V lednu publikovala National Review zvláštní vydání, v němž se zaskvěly články konzervativců vycházejících z tradic židovských, katolických i evangelických. Všechny stírají Donalda Trumpa za to, že opouští konzervativní hodnoty. Mezi nimi byly například články Glenna Becka, Brenta Bozella, Thomase Sowella a Williama Kristola. O předním kandidátovi republikánů editoři zvláštního vydání napsali: „Trumpovou filozofií je bezuzdný politický oportunismus. Klidně by dosavadní obecnou shodu založenou na konzervativních hodnotách, jež prozatím charakterizuje GOP (Grand Old Party, tedy Republikánskou stranu, pozn. red.), vyměnil za ničím nevázaný populismus s důrazem na silného muže. Dokáže své politické názory převracet všemi směry. Tento realitní magnát a hvězda televizních reality show podporuje potraty, státní dozor nad vlastnictvím střelných zbraní, státem financované zdravotnictví podle vzoru Kanady a represivní zdanění velkých majetků. (S Bernie Sandersem jej spojuje víc než jen vřeštivý periferní přízvuk.) Po ohlášení své kandidatury zaujal Trump konzervativnější postoj, v kterém ovšem stále zejí značné trhliny.

Tento otevřený dopis záležitostí výlučně katolíků a mezi signatáři najdeme akademiky a politické myslitele jako například profesory George Weigela a Roberta George. Podle Briana Burche, předsedy organizace CatholicVote.org ve které má dopis původ, jde o výzvu ostatním katolíkům, aby odmítli Trumpovu kandidaturu a zvolili někoho lepšího. Burch píše: „Tímto dopisem nechceme popřít nebo ignorovat ušlechtilé záměry mnoha lidí, kteří Trumpa podpořili. Spíše je chceme ujistit, že pokud se v něm zklamali, mají k tomu skutečný a oprávněný důvod.

Otevřený dopis katolíkům a všem lidem dobré vůle

Během posledních desetiletí byla Republikánská strana sice nedokonalým (jako všechny lidské instituce), ale užitečným nástrojem podpory záležitostí, které stojí ve středu společenského úsilí katolíků ve Spojených státech:

(1) zajistit právní ochranu nenarozeným dětem, osobám s diagnostikovaným handicapem a tělesně postiženým, přestárlým a dalším obětem jevu, který svatý Jan Pavel II. nazval „kulturou smrti“;

(2) hájit náboženskou svobodu tváří v tvář bezprecedentním útokům ze strany představitelů vládních institucí všech úrovní, kteří ze sebe učinili nepřátele svědomí;

(3) obnovit naši kulturu manželství založenou na jednoznačném chápaní této instituce jako svazku jednoho muže a jedné ženy / manžela a manželky; a konečně

(4) obnovit ústavní a omezenou vládu podle zásady subsidiarity, která je pro katolíky ústředním společensko-mravním principem.

Jistě jsme přitom prožívali i frustrace; žádná politická strana není dokonalým ztělesněním katolického sociálního učení. Měli jsme však též úspěchy a na počátku nynějšího prezidentského volebního cyklu se zdálo možné, že Republikánská strana se stane užitečným nástrojem obrany i vzestupu těchto vznešených zásad.

Tato možnost je nyní vážně ohrožena a s ní i uvedené zásady.

Donald Trump se na prezidenta Spojených států očividně nehodí. Jeho kampaň již snížila úroveň naší politiky až k vulgárnosti. Jeho rasistické výzvy a hlásání obav před různými národnostmi urážejí ušlechtilou citlivost každého katolíka.

A v této jeho kampani ani v tom, co o něm víme z dřívějška, nenacházíme nic, co by nás opravňovalo k důvěře, že upřímně sdílí naši podporu práva na život (ve skutečnosti prohlásil, že organizace Planned Parenthood /v uplynulých týdnech prezident Obama vetoval rozhodnutí Kongresu zastavit financování této snad největší světové potratářské organizace z veřejných prostředků z důvodu prokázaného obchodování s tkáněmi potracených dětí..., v České republice je partnerem organizace International Planned Parenthood Federation – IPPF – Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu se svým čestným předsedou MUDr. Radimem Uzlem, CSc., pozn. red./ má za sebou mnoho vznešených věcí), na náboženskou svobodu a výhradu svědomí, na obnovu kultury manželství nebo podporu subsidiarity a principu omezené ústavní vlády.

Chápeme, že mnoho dobrých lidí včetně katolíků Trumpova kampaň přitahuje, protože záležitosti, k nimž se kandidát vyjadřuje, se jich doopravdy a právem dotýkají: stagnace mezd, značně nekompetentní způsob vládnutí, marnotratná rozmařilost vládních představitelů, ztroskotání zákona o přistěhovalectví, hloupá zahraniční politika, nedýchatelné ovzduší „politické korektnosti“ – a to je jen začátek.

K obavám o budoucnost naší země je ovšem mnoho důvodů, stejně jako k hněvu na politické vůdce a jiné elity. Přesto se obracíme ke katolickým přátelům i ke všem spoluobčanům s naléhavou výzvou: uvědomte si, prosím, že mezi kandidáty na nominaci za republikány jsou z hlediska těchto potřeb lidé daleko vhodnější než pan Trump, kteří se nepředvádějí s takovou vulgárností, hulvátstvím, otřesnou ignorancí a – neváháme užít toho slova – demagogií.

Známá minulost pana Trumpa ani jeho kampaň pro nás nejsou příslibem ničeho dobrého; slibují jedině další degradaci naší politiky i kultury. Naléhavě tedy prosíme: bratři katolíci i všichni naši spoluobčané, odmítněte jeho kandidaturu na nominaci pro prezidentské volby za republikány a místo něj podpořte některého autenticky reformního kandidáta.

Podpisy pod tímto otevřeným dopisem jsou k disposici u originálu textu.

Spero News editor Martin Barillas je bývalým diplomatem USA, který se také věnoval obhajobě demokracie a jako pozorovatel se účastnil voleb v Latinské Americe. Živí se též jako překladatel na volné noze.

Se souhlasem převzato ze Speroforum.com. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložila Ivana Kultová.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.